Sekurang Kurangnya Jogging.




Jogging ialah senaman yang ringkas namun banyak manfaatnya.Antara manfaat jogging ialah….

  • Menurunkan Berat Badan

Pasti ramai sebenarnya yang ingin sangat turunkan berat badan. Jogging dapat meningkatkan tahap metabolisme seseorang itu dan akan membakar kalori dengan lebih cepat. Ketika berjogging, tubuh akan membakar kalori di dalam tubuh 2 kali lebih cepat berbanding jika berjalan kaki.

  • Baik Untuk Mental

Mengikut kajian yang dijalankan, jogging mampu meningkatkan mood dan membina keyakinan diri yang positif. Selain itu, jogging juga mampu mengurangkan simptom-simptom kemurungan.

  • Meningkatkan Imunisasi

Sekiranya anda sering mengamalkan senaman jogging, anda akan menyedari yang anda akan lebih jarang mengalami sakit seperti selsema, alahan, keletihan melampau, senggugut, sakit belakang dan masalah sistem pencernaan. Ini membuktikan sistem imunisasi anda sudah semakin kuat.

  • Melambatkan Penuaan

Secara normalnya, seiring dengan pertambahan usia, kepadatan otot dan tulang kita akan berkurangan. Dengan rajin jogging, kita dapat mengurangkan risiko penuaan yang terlalu cepat. Secara tak langsung ia juga membuatkan kesihatan tulang kita turut terjaga.

  • Baik Untuk Jantung

Dengan jogging, ia merupakan salah satu cara yang efektif di dalam menggalakkan otot jantung kita untuk bekerja. Senaman jogging yang dilakukan dengan kerap akan membuatkan aliran darah di dalam badan menjadi lebih baik. Di samping itu, ia turut merendahkan risiko serangan jantung, darah tinggi dan angin ahmar atau stroke.

  • Memperbaiki Kualiti Tidur

Masalah tidur seperti insomnia dapat membuatkan tubuh terasa letih dan mengganggu aktiviti harian. Kajian dijalankan terhadap pesakit insomnia dengan menyuruh mereka untuk jogging secara rutin. Kesan daripada perkara tersebut, mereka ternyata mampu untuk mempercepatkan waktu tidur mereka selain tidur mereka menjadi lebih nyenyak.

  • Baik Untuk Kulit

Jogging akan meransang pengaliran darah di dalam badan. Disebabkan itu, pembekalan nutrien dan pembuangan sisa toksik akan menjadi lebih efisyen dan secara tidak langsung turut menjadikan kulit lebih halus dan cantik.

  • Cegah Osteoporosis

Dengan berjogging secara tetap, anda sebenarnya memberikan bebanan pada otot dan tulang secara positif. Ini kerana, dengan memberi bebanan pada otot dan tulang secara positif, anda akan meransang otot dan tulang untuk menjadi lebih kuat dan seterusnya tidak mudah dimamah usia.


HULURKAN BANTUAN & RINGANKAN BEBAN

Untuk support : Click disini


Sekian Terima Kasih!

TIPS SERTA INFO BERGUNA UNTUK PENIAGA KECIL KECILAN.



1.Daftar syarikat enterprise RM70

2.Buka akaun atas nama syarikat yang didaftarkan tadi.
Jika buka di Bank Islam, tak perlu referral standby deposit RM1000, dokumen pendaftaran syarikat dan buat satu cop rasmi syarikat.
Lepas akaun berjaya dibuka, RM1000 boleh bawa keluar 100%.
Akaun semasa ni, tak sama dengan akaun simpanan kena tinggal RM1 lah, RM20 lah ada yang RM50 pun ada.
Akaun semasa boleh guna hingga baki tinggal RM0.00

3.Masukkan modal bisnes dalam akaun semasa tersebut katakan RM5000

4.Setiap kali nak beli barang keperluan bisnes, pastikan resit simpan dan claim dari akaun bisnes ni.
Contoh modal untuk buka kedai harian RM200, pastikan resit pembelian disimpan dan ada rekod RM200 dikeluarkan dalam akaun bisnes tersebut.

5.Hasil jualan harian, masukkan dulu ke dalam akaun bisnes tersebut.
Setkan masa tutup akaun pukul 3petang contohnya supaya sempat pergi ke bank untuk depositkan hasil jualan harian.
Untuk hasil jualan selepas pukul 3petang masuk dalam hasil jualan esok pula.



6.Jika ada pekerja harian, lagi cantik setkan masa pukul berapa untuk bayar gaji secara online ke akaun pekerja tersebut.
Kenapa online transfer?Sebab mudah nak trace transaksi masa nak buat penyata untung rugi bila hujung tahun.
Jika pembelian barang keperluan untuk jualan harian boleh bayar secara online lebih mudah kerana boleh rekodkan terus di reference semasa nak lakukan transaksi secara online.

7.Untuk kegunaan tuan punya kedai samada nak guna buat bayar yuran sekolah anak-anak, transfer sahaja dari akaun bisnes dan letakkan reference sebagai “ambilan”.

8.Untuk sebarang kos untuk perniagaan seperti kos isi minyak pergi dan balik semasa buka dan tutup kedai atau membeli barang boleh claim dari akaun bisnes juga.
Kos ini akan dimasukkan ke dalam kos operasi di mana ditolak dari total pendapatan dan keuntungan bersih akan berkurangan.
Senang cerita jika kos operasi masa mula-mula berniaga tinggi, kemungkinan tahun pertama tak dikenakan cukai kerana keuntungan bersihnya yang tidak capai minimum yang dikenakan cukai.

9.Cukup setahun, bank statement download sahaja secara online untuk 12 bulan dan beri pada syarikat akauntan untuk buatkan penyata untung rugi.

10.Declare income tax, kalau tak pandai minta jer akauntan tu buatkan terus lepas siap penyata untung rugi tu.
Nanti akauntan akan interview lah berkenaan dengan perkara yang membolehkan dapat pelepasan dan rebate tahun itu.

11.Jika ada dikenakan cukai, bayar terus dan fokus pula untuk akaun bagi tahun berikutnya.


VIDEO TONTONAN UMUM


Continue reading “TIPS SERTA INFO BERGUNA UNTUK PENIAGA KECIL KECILAN.”

Virtual Treasure Hunt Anjuran NAMLIFA Dengan Hadiah Yang Lumayan!



Berita baik kepada semua!

National Association Of Malaysian Life Insurance And Family Takaful Advisors (NAMLIFA) menganjurkan virtual treasure hunt pada 10 July 2021 kelak.

Continue reading “Virtual Treasure Hunt Anjuran NAMLIFA Dengan Hadiah Yang Lumayan!”

Kelibat Hantu Tinggi Yang Berjaya Dirakam!




Begitulah rupa hantu tinggi atau hantu galah yg pernah dirakam.

Kerjanya yang suka mnganggu pengguna jalan raya.

Kerjanya akan mengaburi jalan yang hendak kita tujui, menukar arah jalan asal, sebab itu kadang kadang, kita dengar atau lihat berlaku kemalangan tiba tiba atau terlanggar penghadang jalan.

Kereta msuk gaung dan sebagainya.

Jenis ini suka duduk di tepian lebuh raya atau di kawasan perjalanan kaki dikiri kanan hutan.

Kehadiran nya anda akan dpat bau yg busuk seperti bau taik kerbau kering. Maka berhati hatilah apabila berhadapan dengan gangguan seperti ini. Jangan didongak memandang kepadanya.Sebab smakin kita pandang semakin dia tinggi.

Semoga kita semua dilindungi.


VIDEO TONTONAN UMUM


Teknik Serta Taktik Untuk Menaikkan Mood Bersama Pasangan.



VIDEO TONTONAN UMUM


Banyak yang masih tidak berapa pasti dengan cara cara untuk meningkatkan mood pasangan mereka. Pada kali ini kita senaraikan kepada anda semua dengan teknik yang berkesan…

👉🏻Mandi. Bersihkan diri dulu. Pastikan tiada kekotoran dan kebusukan pada badan.

👉🏻 Rambut isteri tidak basah. Mesti kering dan wangi

👉🏻Pakai minyak wangi yang menaikkan nafsu pada titik point urat.

👉🏻 Pakai baju nipis dan seksi. Jangan terus bogel.

👉🏻Jangan pakai baju kelawar koyak.

👉🏻Gosok gigi, guna listerine.



Semoga tips tips tersebut membantu anda semua!