Harimau Malaya Yang Sebenar!

LEFTENAN ADNAN VS JENERAL TOMOYUKI YAMASHITA!SIAPA HARIMAU MALAYA SEBENAR?14 FEBUARI 1942

Begitulah ungkapan oleh Jeneral Tomoyuki Yamashita, seorang pegawai tentera Jepun yang menganggap Leftenan Adnan sebagai Harimau Malaya ekoran keberaniannya mempertahankan Bukit Candu seorang diri menentang ratusan tentera Jepun pada 1942

Pada tarikh itulah tanah melayu jatuh sepenuh nya ketangan jepun.setelah bukit chandu di singapura di serang habis-habisan oleh jepun pada pukul 2.00 pagi.kompeni RAMD dibawah bimbingan leftenan adnan saidi tidak dapat bertahan.tetapi bukan semudah itu jepun mampu melawan HARIMAU MALAYA kita.

Tahu kah anda apa Jeneral Tomoyuki Yamashita kata kan pada divisyen nya bila telah berjaya menawan singapura?

“Jika terdapat 10 orang Leftenan Adnan, belum pasti Malaya jatuh ke tangan Jepun..dan jepun memerlukan 10 divisyen lagi untuk melawan malaya.”

Jeneral Tomoyuki Yamashita, seorang pegawai tentera tertinggi Jepun pun mengaku Leftenan Adnan sebagai Harimau Malaya ekoran keberaniannya mempertahankan Bukit Candu seorang diri menentang ratusan tentera Jepun..tapi yang dapat gelaran HARIMAU MALAYA jeneral yamashita kerana dia yang dapat melawan malayan dan membunuh leftenan andnan.

Bagi aku bukan yamashita harimau malaya..tetapi LEFTENAN ADNAN BIN SAIDI HARIMAU MALAYA YANG SEBENAR.DIA PAHLAWAN MELAYU.

Allahyarham Koperal Yaakob turut menceritakan apa sebenarnya terjadi pada wira negara itu. Menurut beliau apabila pihak Jepun berjaya menemui Allahyarham Leftenan Adnan, Allahyarham dibelasah teruk walaupun beliau pada ketika itu mengalami kecederaan kaki.

Beliau kemudian diseret dan kepalanya dan diserkup dengan guni. pihak Jepun segera menggantung beliau pada sebatang pokok ceri dan ditikam bertubi-tubi dengan bayonet. Setiap kali Allahyarham ditikam, beliau menjerit takbir Allahuakbar sehinggalah menghembuskan nafas terakhirnya.


TONTONAN UMUMLeftenan adnan di bunuh dengan kejam.Tentera Jepun mengeluarkan perintah agar mayat Lt Adnan dibiarkan pada pohon berkenaan sebagai amaran kepada sesiapa yang cuba menetang Jepun akan menerima nasib yang sama.kekejaman tentera jepun tidak dapat dimaaf kan.


Published by Agent Info

Team Lead

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: