CHROMECAST WITH GOOGLE TV.



Baru dibeli ahad lepas dan tiba hari ini.
Done install pada tv Philip saya yang dibeli pada tahun 2013. Haha. TV flat screen, bukan LED, tiada internet or Bluetooth or detect pendrive ke apa. Just normal HD tv with HDMI port. Lama tv ni, masih bertahan, tiada satu kerosakan pun. Skrin masih jelas, tiada calar.

So bagaimana untuk menonton Youtube / Netflix dan terkini Disney Hotstar di TV lama ni?

Ada dua kaedah sebenarnya.

  1. Guna Android box
  2. Guna Dongle
  3. Android box ni saya kurang gemar sebab setakat ni dah guna 3, semuanya rosak tak sampai dua bulan. Sebab penggunaan tinggi di rumah ni, mcm 24 jam, so mungkin overheat ke apa or kena scam dengan seller barang mudah rosak 🤣🤣
  4. So saya guna Dongle. Ada mcm2 jenis tp yang popular adalah Mi Stick dan Google Chromecast.

Google Chromecast Version 2. Dahulu saya guna ni. Boleh lihat post sebelum sebelum ni. Saya ada share balik posting 2018. Boleh lihat sana dan setiap penerangan ada dalam gambar.

So kenapa saya upgrade kepada version 4 ni yang dinamakan Chromecast with Google TV?

i. Saya gunakan phone Huawei Mate 30 dan ada isu Google Banned. So saya ada masalah untuk connect phone dengan Google Chromecast Version 2. Wife pun pakai Huawei Mate 20,dah mula sukar untuk connect lepas several update. Item masih ok sempurna walaupun dah 4 tahun guna. Tp sebab isu google banned ni, terpaksa upgrade Google Chromecast.

ii. Chromecast with Google TV ni upgraded banyak perkara. TV ada paparan seperti Android TV, dan dia ada remote. So tiada keperluan lagi menggunakan phone untuk connect ke tv. Selesai masalah

So saya explain A to Z dengan penerangan pada setiap gambar…


So ini adalah box dia as per today. Boleh lihat situ apps yang dia support. Untuk makluman ini adalah semua original apps ye. Bukan apps pirate free. Alat ni menjadikan tv biasa into look alike Android TV. Bukan mcm android box yang pirate dapat free channel astro tu ye. Hahahaha. So mcm Netflix tu, original account needed ye. Harga saya beli RM270 as per May 2021. Yang penting kena ada Wifi di rumah, dan tv kena ada HDMI port. Ni mmg dari company Google. So no worries. Worldwide guna ni.

So ini yang ada dalam package. Remote yang siap sedia ada butang YouTube dan Netflix. So yang ni memudahkan. Tekan je tu kalau nak guna apps tersebut. Kalau yang tiada tu nanti boleh pilih di screen. Ada Dongle yang bentuk bujur telur tu. Battery untuk remote saiz AAA dan power cable. Biru tu basic manual.

So ini remote dia. Kecil sedikit dari tapak tangan saya tp selesa je pegang.
Fungsi yang ada pada remote:-
Atas sekali yang tengah tu seperti butang enter. Sekitarnya untuk up down left and right pada screen tv nanti.
Tanda anak panah kiri tu untuk fungsi back
Yang gambar mcm buih tu voice control. So tekan tu dan kata how’s the weather today, dia akan jawab based on location kita, keadaan weather hari ni. Surprisingly dia detect even english malays slang. Haha.
Bentuk rumah tu butang home
Kanan tu mute
As said tadi butang YouTube dan Netflix tu adalah shortcut button. Mana takda nanti boleh pilih di screen
Kiri bawah bawah tu butang off tv. Dia akan set up masa sesi installation.

So inilah dongle dia. Sambung ke HDMI port dan lagi satu power cable ke plug biasa.

Owh sebelum tu, jangan lupa install Google Home di phone. Haha. Baru on Google Chromecast pastu nanti ikut je arahan. Tp dia boleh buat pilihan, guna phone untuk assist installation atau guna remote dia. Time ni juga akan disuruhnya connect dengan wifi.

Once system updated dan selesai several configuration hasilnya tv biasa bodo jadi mcm ni. Haha. Sejibik mcm Android tv. So itulah apps yang ada dan lain2 boleh install


HULURKAN BANTUAN & RINGANKAN BEBAN


Source : Click here

Pasif income : Click here

Published by Agent Info

Team Lead

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: