PM tepi dan tak letak harga, peniaga online bakal didenda sehingga RM50,000

Syarikat perbadanan boleh didenda RM100,000 dan RM50,000 bagi orang perseorangan jika guna istilah PM tepi

Istilah PM TEPI amat popular bagi peniaga online. Asal pengguna bertanya PM HARGA, peniaga akan menulis perkataan PM TEPI.

Walau amaran sudah dikeluarkan tidak boleh menulis perkataan pm tepi tetapi nampaknya peniaga mudah terlupa bahawa itu perkataan HARAM bagi mereka di media social.

Mungkin terlupa atau sudah biasa menulis perkataan tersebut, nyata ia membawa padah apabila Kementerian Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mula menyerbu peniaga degil.

Buktinya, pada bulan Mac yang lalu, peniaga perabot yang menjalankan perniagaan di media social menjadi syarikat diserbu sekumpulan pegawai dari kementerian.

Menurut Ketua Pegawai Penguatkuasa KPDNHEP Selangor, Azman Adam berkata, siasatan awal pihaknya mendapati syarikat itu beroperasi menerusi laman Facebook (FB) sejak Ogos tahun lalu.

“Kita berjumpa dengan pengarah syarikat itu dan beliau mengakui pihaknya tidak mempamerkan maklumat yang sepatutnya seperti harga serta spesifikasi barangan yang dijual,” katanya pada sidang media di pejabat KPDNHEP Selangor.

Tindakan lelaki berusia 41 tahun itu boleh dikenakan denda tidak lebih RM100,000 (Perbadanan) dan denda RM50,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya (Perseorangan) mengikut Seksyen 145 Akta Perlindungan Pengguna 1999.

Sepanjang tahun lalu 7,729 aduan diterima oleh KPDNHEP Selangor dan 1,195 membabitkan aduan pengguna yang membeli barangan dalam talian.

Sumber: Harian Metro

Inspirasi Menarik: We Control Our Emotions Not Emotions Control Us

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: