Perbezaan Antara MRTA Vs MLTA: Mana Yang Harus Saya Dapatkan?

Membeli rumah dianggap sebagai impian yang menjadi kenyataan bagi kebanyakan orang tetapi anda juga harus ingat bahawa itu adalah komitmen besar untuk dimiliki. Pembayaran balik kediaman anda memakan masa sehingga 35 tahun, oleh itu sangat penting untuk melindungi pelaburan anda sekiranya anda tidak lagi dapat membayar pinjaman.

Menyediakan rumah untuk orang yang anda sayangi adalah sesuatu yang diinginkan oleh semua orang, tetapi jika pinjaman rumah belum dilunaskan, ia boleh menjadi beban bagi tanggungan anda untuk membayar pinjaman.

Terdapat dua jenis insurans hayat gadai janji yang terdapat di Malaysia untuk melindungi pelaburan anda iaitu Jaminan Pengurangan Jangka Hutang Gadai Janji (MRTA) dan Jaminan Jangka Tahap Gadai janji (MLTA).

MRTA adalah pelan insurans dengan penurunan jumlah yang dijamin dari masa ke masa yang akan melindungi pinjaman perumahan atau gadai janji tertunggak anda kepada bank. Pelan ini biasanya ditawarkan oleh bank tempat anda mendapat gadai janji, kerana ia digunakan sebagai perlindungan untuk bank sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal (TPD) yang menghentikan anda daripada membayar pinjaman.

Sebaliknya, MLTA adalah sedikit variasi dari MRTA dan merupakan pilihan bagi peminjam yang mencari insurans hayat yang menawarkan keselamatan tambahan dan penjimatan dan dalam beberapa polisi pulangan premium.

Apabila anda tidak lagi berada atau tidak mempunyai kemampuan untuk menjana pendapatan, polisi insurans gadai janji membebaskan tanggungan peminjam dari sebarang hutang kerana syarikat insurans akan melunaskan baki hutang pinjaman gadai janji.

Oleh itu, membiarkan pasangan atau benefisiari anda terus tinggal di harta tanpa hutang tanpa perlu risau untuk menyelesaikan pinjaman rumah.

Perbandingan Antara MRTA Dan MLTA

Berikut adalah beberapa perbezaan penting antara MRTA dan MLTA untuk membantu anda menentukan insurans yang harus anda dapatkan.

Memohon MRTA lebih sesuai bagi mereka yang tidak mempunyai banyak tanggungan yang bergantung kepada mereka dari segi kewangan dan mempunyai kehidupan yang mencukupi serta insurans perubatan. Sekiranya anda tidak mempunyai insurans lain, maka disarankan untuk mendapatkan polisi MLTA.

MRTA akan membayar pinjaman rumah anda sekiranya belum dilunaskan sepenuhnya sekiranya berlaku kematian atau TPD. Ahli keluarga anda tidak akan mendapat wang dari polisi kerana benefisiari adalah bank, bukan ahli keluarga anda.

Sebaliknya, jika anda mempunyai banyak tanggungan kewangan termasuk anak-anak anda atau pasangan yang tinggal di rumah dan anda mencari perlindungan kewangan tambahan, maka MLTA adalah rancangan terbaik untuk anda kerana ia mempunyai nilai tunai pada akhir dasar.

MRTA lebih sesuai untuk orang yang membeli harta tanah untuk penggunaan jangka panjang kerana tidak mudah untuk memindahkan insurans jika anda merancang untuk menjual rumah anda. Manakala, MLTA dapat dipindahkan, menjadikannya ideal untuk pelaburan harta tanah.

Penting untuk diambil kira bahawa anda akan dapat membayar premium untuk polisi MLTA sepanjang tempoh pinjaman. Sekiranya menjadi cabaran bagi anda untuk membayar premium bulanan atau tahunan, lebih baik menggunakan insurans MRTA.

Mana Yang Harus Saya Dapatkan?

Sekarang kita telah mengetahui perbezaan antara pelan insurans MRTA dan MLTA. Berikut adalah perbandingan anggaran pembayaran antara MRTA dan MLTA berdasarkan perlindungan insurans berjumlah RM450,000 dengan menggunakan faedah 6% selama 30 tahun bermula pada tahun 2018 untuk pemilik rumah berusia 28 tahun:

*Angka-angka ini digunakan sebagai rujukan kerana kadar faedahnya akan berbeza dari satu syarikat insurans dengan yang lain; rujuk polisi asal anda untuk syarat sebenar.

Bank Negara Malaysia (BNM) tidak menghendaki pembeli rumah membeli insurans gadai janji, namun banyak institusi kewangan tidak mungkin memberi pinjaman kepada pembeli rumah jika dia tidak mengikuti polisi.

Pemikiran Terakhir

Setelah mengetahui perbezaan antara kedua-dua rancangan insurans ini, anda dapat membuat keputusan yang lebih baik untuk anda dan keluarga. Walau bagaimanapun, jika anda masih belum jelas rancangan mana yang boleh dipilih, profesional harta tanah kami boleh membawa anda ke arah yang betul. Tinggalkan maklumat anda dalam borang di bawah untuk menghubungi pasukan pakar kami.

Kd: www.iqiglobal.com

Video Menarik: Hugs Project Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: