Kemelesetan 2020 Di Malaysia: Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Penyebaran virus Covid-19 sangat mempengaruhi kesihatan dan landskap ekonomi negara-negara di seluruh dunia, dengan Malaysia tidak terkecuali. Sebagai tindak balas terhadap pandemi Covid-19, pemerintah Malaysia mengisytiharkan perintah kawalan pergerakan (MCO) pada 18 Mac 2020, di mana semua kecuali industri ekonomi yang paling kritikal diarahkan untuk ditutup.

Walaupun kebanyakan perniagaan telah dibenarkan untuk beroperasi semula pada bulan Mei di bawah tempoh MCO bersyarat dan pemulihan berikutnya, kesan sekatan dan juga pandemi pada amnya telah diperkirakan akan menyumbang kepada penurunan aktiviti ekonomi untuk jangka masa yang panjang – atau di dengan kata lain, kemelesetan ekonomi.

Apa Itu Kemelesetan?

Kemelesetan biasanya dicirikan sebagai penurunan yang ketara dalam aktiviti ekonomi umum di wilayah tertentu. Definisi peraturan praktikal yang paling popular mengenai kemelesetan diperkenalkan oleh ahli ekonomi AS Julius Shiskin, di mana kemelesetan dikenal pasti oleh dua suku berturut-turut produk domestik kasar (KDNK) yang menurun. Penanda kemelesetan lain termasuk penurunan pendapatan sebenar, pekerjaan, pengeluaran industri, dan penjualan runcit borong.

Kemelesetan Dalam Sejarah Malaysia

Malaysia telah mengalami tiga tempoh krisis ekonomi utama sejak kemerdekaannya, masing-masing mempunyai sebab, kesan ekonomi, dan dasar pemulihannya sendiri

1985-86: Kejutan Komoditi

Malaysia jatuh ke dalam kemelesetan besar pertama selepas kemerdekaan pada tahun 1985, yang dipicu oleh dasar kadar faedah AS (yang dikenali sebagai kejutan Volker) yang mengakibatkan kejatuhan perdagangan komoditi global. Ekonomi negara menyusut 1% pada tahun 1985 dan kadar pengangguran meningkat kepada 8% pada tahun selepas itu. Kerajaan Malaysia bertindak balas dengan pengurangan perbelanjaan negara di bawah dasar fiskal kontraksi, penurunan nilai tukar, dan perubahan yang ditentukan ke arah sektor swasta. Dengan pemulihan, akaun semasa mengalami lebihan pada tahun 1987 dan pada tahun 1988 ekonomi Malaysia memasuki fasa pertumbuhan tinggi kedua sejak merdeka; namun, overhang hutang awam berterusan sehingga tahu non 1990-an.

1997-98: Krisis Kewangan Asia

Krisis kewangan yang bermula sebagai krisis mata wang di Thailand memicu serangkaian penurunan nilai mata wang dan penerbangan modal besar-besaran dari rantau Asia, termasuk Malaysia. Pelaburan portfolio bersih menyusut menjadi defisit RM12.9 bilion pada tahun 1997 daripada lebihan RM10.3 bilion pada tahun 1996, KDNK menyusut 6.7% pada tahun 1998, dan ringgit jatuh ke paras terendah berbanding dolar AS pada Januari 1988. Malaysia menetapkan nilai tukar ringgit ke dolar AS, memperkenalkan kawalan modal terpilih, dan mengumumkan pakej rangsangan fiskal RM2 bilion sebagai sebahagian daripada tindak balas dasarnya. Walaupun ekonomi mencatatkan pertumbuhan yang positif pada suku kedua 1999, ekonomi baru mencapai tahap PDB sebelum krisis pada pertengahan tahun 2000.

2008-09: Krisis Kewangan Global

Krisis kewangan global dipicu oleh ledakan gelembung spekulatif di pasaran perumahan AS pada tahun 2008, yang memberi kesan kepada Malaysia dari segi perdagangan dan pelaburan. Harga saham di Malaysia turun 20% antara tahun 2007 dan 2009, berlaku aliran besar aliran modal jangka pendek, dan eksport turun 45% antara Julai 2008 dan Januari 2009. Ekonomi menguncup 1.7% pada tahun 2009. Kerajaan melepaskan dua program rangsangan fiskal berjumlah RM67 bilion, dan bertindak balas dengan dasar monetari yang berkembang dengan Bank Negara Malaysia mengurangkan kadar faedah tiga kali untuk menurunkan kadar dasar semalaman kepada 2%. Sebagai tindak balas, pertumbuhan KDNK Malaysia kembali pulih ke wilayah positif pada suku terakhir 2009.

Malaysia Dan Kemelesetan Pada 2020: Apa Artinya Untuk Anda

Jabatan Perangkaan Malaysia mendedahkan bahawa keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia meningkat 0.7% pada Q1 2020, ketika dijangka tumbuh antara 3.9% hingga 4.2%. Hampir setiap penganalisis ekonomi meramalkan angka KDNK untuk Q2 2020 menjadi salah satu yang terburuk dalam ingatan baru-baru ini – memandangkan tempoh ini merangkumi keseluruhan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) di samping MCO Bersyarat dan Pemulihan di mana hampir tidak ada kegiatan ekonomi.

Sekiranya, seperti yang dijangkakan, pertumbuhan KDNK memasuki wilayah negatif pada Q2 2020, Malaysia hanya akan memasuki definisi rasmi mengenai kemelesetan ekonomi jika Q3 2020 juga merupakan suku pertumbuhan negatif.

Walaupun terdapat usaha terbaik kerajaan dengan banyak pakej rangsangan ekonomi, kemungkinan besar Malaysia akan memasuki kemelesetan ekonomi tahun ini. Pada bulan April 2020, Bank Negara Malaysia mengunjurkan KDNK Malaysia untuk tahun ini antara 0.5% dan -2%. Jabatan Perangkaan Malaysia meramalkan penurunan -1.7%, sementara Bank Dunia mengunjurkan pertumbuhan -0.1%.

Sebagai perbandingan, pertumbuhan KDNK Malaysia pada tahun 2019 adalah 4.3% pada tahun 2019, dan 4.8% pada tahun 2018.

Jadi, apa maksudnya ini bagi rakyat Malaysia setiap hari? Apa kesan kemelesetan dan bagaimana ia dapat dilihat dalam kehidupan seharian kita.

Peningkatan Kadar Pengangguran

Pada bulan Mac 2020, pengangguran di Malaysia meningkat kepada 3.9%, sedangkan pada bulan April meningkat menjadi 5%, yang tertinggi sejak tahun 1990. Besar kemungkinan kadar pengangguran akan terus meningkat selepas itu. Semasa kemelesetan, perniagaan cenderung melihat permintaan yang lebih rendah dan juga pengeluaran yang berkurang – yang membawa kepada langkah logik seterusnya untuk mengurangkan tenaga kerja. Ini dapat berupa pemberian pekerja baru atau pemberhentian pekerja sekarang, yang keduanya menyumbang kepada pengangguran yang tinggi di pasaran buruh.

Sekiranya anda lulusan baru yang mencari pekerjaan pertama anda semasa kemelesetan ekonomi, anda boleh menjangkakan akan menjadi lebih sukar untuk mendapatkan pekerjaan daripada biasa, sedangkan anggota tenaga kerja sekarang mungkin melihat syarikat mereka mengecilkan atau membekukan pekerja baru.

Penggurangan Gaji

Dalam tempoh kemelesetan, tidak mungkin negara akan melihat tekanan kenaikan gaji yang tinggi. Atas sebab yang sama bahawa perniagaan akan lambat diambil seperti yang dibincangkan di atas, majikan juga akan mempunyai lebih sedikit ruang untuk menawarkan pekerja mereka gaji yang lebih tinggi atau kenaikan gaji ketika kemelesetan sedang berlaku.

In a survey run by the Federation of Malaysian Manufacturers in April, employers revealed that they were likely to take cost-cutting measures in the next 3-6 months, including unpaid leave, removal of non-contractual allowances and benefits, reduction in hours of work per day, and pay cuts. Therefore, besides reduced mobility in the labour market, you can also expect companies to be more cost-sensitive when it comes to offering competitive wages or additional benefits.

Masalah Dengan Pembayaran Hutang

Dengan pekerja yang menghadapi masalah pengangguran, pemotongan gaji, dan cuti tanpa gaji, beberapa individu akan menghadapi masalah ketika melunaskan hutang yang ada – sama ada perumahan, kereta, dan pembiayaan peribadi, atau bahkan bil kad kredit. Secara amnya, tanggungjawab hutang perlu dilunaskan setiap bulan walaupun pendapatan anda telah terjejas pada masa-masa sukar.

Walau bagaimanapun, Bank Negara Malaysia (BNM) mengakui kesukaran yang dihadapi oleh rakyat Malaysia dalam melunaskan pinjaman mereka dengan memperkenalkan moratorium pinjaman bank automatik enam bulan. Semua individu dan PKS diberi penangguhan automatik enam bulan untuk semua pinjaman mulai April 2020, memberikan sedikit masa kepada mereka yang tidak dapat membuat pembayaran pinjaman mereka kerana pandemi Covid-19.

Kesukaran Membina Simpanan

Terdapat beberapa sebab mengapa kemelesetan tidak kondusif untuk menabung. Sebagai permulaan, sekiranya sumber pendapatan anda terjejas, kemungkinan anda akan mempunyai wang yang lebih sedikit untuk disimpan pada akhir bulan. Sebenarnya, anda mungkin perlu memasukkan simpanan anda untuk membayar keperluan dan tanggungjawab hutang anda.

Lebih-lebih lagi, bank pusat sering melakukan pemotongan kadar polisi semalaman (OPR) untuk mendorong perbelanjaan dan merangsang ekonomi. Walaupun OPR yang lebih rendah dapat memberi manfaat kepada pengguna dalam bentuk suku bunga pinjaman yang lebih rendah, ia juga menurunkan kadar faedah untuk akaun simpanan dan simpanan tetap, memperlambat kadar di mana anda dapat meningkatkan simpanan anda. BNM telah mengurangkan OPR tiga kali tahun ini, dengan penganalisis meramalkan bahawa ia akan dikurangkan lagi kepada 1.0% pada akhir tahun 2020.

Apa Yang Boleh Anda Lakukan Untuk Bertahan dalam Kemelesetan?

Manfaatkan Inisiatif Yang Ada

Kedatangan pandemi Covid-19 memberi kesan buruk kepada negara, yang mendorong pemerintah dan bank pusat untuk memperkenalkan senarai inisiatif untuk membantu mereka yang terkena dampak juga. Untuk membantu ekonomi Malaysia dalam tahap pemulihan strategi pemulihan fasa enam fasa semasa, pemerintah juga telah memperkenalkan senarai 40 inisiatif sebagai bagian dari rancangan pemulihan ekonomi PENJANA, yang merangkumi subsidi penjagaan anak, cukai pekerjaan dari rumah pemotongan, dan kredit e-dompet – antara lain, banyak yang lain.

Ringkasnya, terdapat pelbagai bentuk bantuan yang dapat anda gunakan semasa kemerosotan ekonomi ini, jadi pastikan anda terus mengetahui dan mengetahui tentangnya, sekarang dan dalam masa terdekat juga.

Tingkatkan Kemahiran Bekerja

Sekiranya anda keluar dari pekerjaan, anda boleh menggunakan masa ini untuk meningkatkan kemahiran diri agar menjadi lebih mudah bekerja. Sebagai contoh, MDEC telah bekerjasama dengan Coursera untuk menawarkan 3,800 kursus kepada rakyat Malaysia yang menganggur untuk mempelajari kemahiran digital dan data – termasuk sijil profesional yang direka untuk pekerjaan dalam permintaan tinggi di bawah pos Covid-19 normal. Di bawah rancangan pemulihan ekonomi PENJANA, pemerintah juga telah memperuntukkan dana sebanyak RM2 bilion untuk menyokong pelbagai program peningkatan dan pengisian semula melalui berbagai jalan. Selain itu, anda boleh mempertimbangkan untuk memulakan perniagaan sampingan di salah satu daripada banyak platform e-dagang Malaysia untuk menjana pendapatan untuk membantu anda atau membantu menabung.

Buat Keputusan Yang Tepat

Pada masa-masa seperti ini, adalah lebih penting daripada sebelumnya untuk menjaga diri anda dengan baik dan membuat pilihan yang bijak, terutama ketika menjaga kewangan anda dalam keadaan terkawal. Sebagai contoh, ketika BNM mengumumkan moratorium automatik, terdapat sedikit kekeliruan mengenai kesan penangguhan pada pengiraan faedah, jumlah pembayaran, dan lain-lain – yang telah kita bahas dalam artikel ini di sini. Bila-bila masa anda akan membuat keputusan yang memberi kesan langsung kepada kewangan anda, pastikan anda membuat penyelidikan dan mendidik diri sendiri tentang semua implikasi terlebih dahulu.

Gunakan Produk Kewangan Terbaik

Dengan OPR dan kadar faedah yang diturunkan dalam tempoh semasa, sangat tidak menggalakkan untuk melihat bahawa anda tidak memperoleh jumlah faedah yang sama pada simpanan anda seperti sebelumnya. Walau bagaimanapun, ini adalah alasan untuk memastikan bahawa akaun simpanan atau simpanan tetap anda menawarkan harga terbaik di pasaran. Anda boleh menyemak akaun simpanan faedah tinggi atau promosi simpanan tetap terbaik di RinggitPlus dan memutuskan untuk menukar dengan segera mendapatkan kadar faedah yang lebih tinggi dari deposit anda.

Dan jika anda belum mempunyai kad kredit cashback yang boleh dipercayai, sekarang adalah masa untuk mencari yang baik. Kad kredit cashback dapat menjimatkan sehingga ratusan Ringgit dari perbelanjaan biasa anda setiap tahun, dan setiap sen dikira ketika anda melalui masa-masa sukar.

Mudah-mudahan, artikel ini telah membantu memberi sedikit gambaran mengenai apa sebenarnya kemelesetan, kesannya terhadap rakyat Malaysia setiap hari, dan langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk menjadikan kehidupan melalui kemelesetan menjadi urusan yang lebih mudah dikendalikan. Sekiranya anda mahukan cara mudah untuk terus mengetahui dan terkini mengenai semua perkara yang berkaitan dengan kewangan, masukkan e-mel anda di kotak langganan oren di bahagian atas halaman dan dapatkan kemas kini kewangan peribadi terus ke peti masuk anda.

Kd: ringgitplus.com

Video Menarik: Hugs Project Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: