Kejayaan Malaysia Dalam Mengendalikan Penyebaran Covid-19 Dipuji Negara Barat

KUALA LUMPUR: Kejayaan Malaysia dalam mengendalikan penyebaran Covid-19 mencabar idea bahawa kepakaran perubatan dan sistem kesihatan yang kuat “disalurkan paling baik oleh kuasa warisan dan negara kaya yang bersejarah”, kata sebuah laporan.

Laporan yang disusun oleh organisasi bukan untung, Unitaid dan Inisiatif Penyakit Dadah untuk Diabaikan (DNDi), laporan yang disiarkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah di laman web rasminya, mengatakan dibandingkan dengan keadaan di Barat, negara-negara di Timur seperti Malaysia menunjukkan tindak balas pandemik yang inovatif dan cepat yang menyebabkan jangkitan dan kematian relatif rendah.

Pengarah pejabat DNDi Asia Tenggara Jean-Michel Piedagnel mengatakan ini menggambarkan nilai kepakaran negara berpendapatan sederhana dalam tindak balas pandemik global.

“Walaupun ada keperluan yang jelas untuk melabur dalam penyelesaian yang lebih mahal seperti rawatan dan vaksin baru, pragmatisme dan kepantasan dari segi mewujudkan tindak balas kesihatan asas adalah faktor utama,” katanya.

Dia mengatakan negara berpendapatan sederhana telah menumpukan pada alat kesihatan awam yang ada.
“Ini adalah pelajaran yang harus kita semua ingat,” katanya dalam laporan bertajuk The Malaysian Response to Covid-19: Building Preparedness for ‘Surge Capacity‘, Testing Efficiency, and Containment.

Dr Noor Hisham, dalam laporan itu, mengatakan bahawa perancangan dan kesediaan awal menyumbang kepada jumlah kematian yang rendah.

“Dari bulan Disember 2019 hingga April tahun ini, selain peningkatan kapasitas dan jumlah makmal diagnostik, kami meningkatkan jumlah hospital yang merawat pasien Covid-19 dari 26 hospital menjadi 40 hospital, termasuk tujuh yang berfungsi sebagai hospital Covid-19 penuh.

“Kami meningkatkan jumlah hospital pemeriksaan dari 56 menjadi 120, yang merupakan kenaikan 53%; dan kami juga menambah bilangan ventilator dari 526 unit menjadi 1,034 unit, yang merupakan kenaikan 49%, “katanya.

Laporan itu juga mengatakan bahawa Malaysia membuat rawatan di hospital semua individu yang didiagnosis positif Covid-19, sama ada tanpa gejala dan tanpa gejala.

“Belajar dari negara lain, termasuk China, sangat penting dalam mengenal pasti dos dan yang tidak boleh dilakukan dalam respons Covid-19, termasuk dari segi perawatan,” kata laporan itu.

Kesediaan Malaysia bermula seawal Disember tahun lalu ketika pihak berkuasa mendengar bahawa “virus yang tidak diketahui” telah memicu beberapa kes sindrom pernafasan akut yang dilaporkan di Wuhan.

“Perancangan dan kesiapsiagaan dimulai sejak itu, termasuk koordinasi dengan pasukan kesehatan masyarakat, rancangan untuk pengubahsuaian rumah sakit untuk peningkatan kapasitas, dan rancangan untuk pengadaan reagen,” katanya.

Pengalaman sebelumnya di negara ini dengan coronavirus yang berkaitan dengan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) dan wabak Sindrom Pernafasan Akut (SARS) 2002 hingga 2003, yang merangkumi pasukan pelacak kontak yang berpengalaman, adalah kunci dalam membolehkan tindak balas cepat, tambahnya.

Hampir sebulan kemudian kes-kes pertama dikesan di Malaysia.

Tiga daripada lapan warganegara China yang memasuki Malaysia melalui Johor Baru dari Singapura pada 23 Januari disahkan positif Covid-19 pada 25 Januari.

Pada keesokan harinya, Kementerian Kesihatan menasihati rakyat Malaysia agar tidak meninggalkan tempat yang sesak ketika melakukan perjalanan ke China.

Dr Noor Hisham berkata, kebimbangan serius terhadap wabak Covid-19 yang lebih besar muncul ketika kementerian menerima pemberitahuan pada 9 Mac dari Brunei mengenai kes yang dikesan di sana yang berkaitan dengan perhimpunan agama besar-besaran di sebuah masjid Seri Petaling di Kuala Lumpur mulai Februari 27 hingga 1 Mac.

Pada pertengahan Mac, lebih daripada separuh daripada 673 kes yang disahkan di Malaysia dikaitkan dengan peristiwa tersebut.

Perdana Menteri yang baru dilantik, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 10 Mac menasihatkan orang ramai agar berlatih menjauhkan diri secara sosial. Pada 11 Mac, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan wabak Covid-19 sebagai wabak global.

Keesokan harinya, kerajaan membuat keputusan untuk menetapkan Hospital Sungai Buloh sebagai hospital Covid-19 utama di negara ini.

Kerajaan melaksanakan perintah kawalan pergerakan (MCO) di seluruh negara mulai 18 Mac.

“Kegiatan perancangan dan kesiapsiagaan dimulai relatif awal di Malaysia, dengan perancangan awal mulai bulan Disember, pemerolehan reagen diagnostik pada bulan Januari, dan sejumlah pengubahsuaian ke kemudahan hospital dilakukan pada bulan Februari,” kata laporan itu.

Klinik penyakit berjangkit Hospital Sungai Buloh Dr Suresh Kumar mengatakan bahawa hospital mula memberi ruang untuk kes Covid-19 pada bulan Februari. Pakar bedah harus melakukan operasi mereka di tempat lain.

“Kami mula membangun kemampuan ketika kami mendengar bagaimana Wuhan merasa terharu. Kami tahu bahawa banyak kematian di Wuhan adalah disebabkan oleh lonjakan (dalam kes) dan hakikat bahawa hospital mereka tidak dapat mengatasi, “katanya.

“Terdapat sebuah rumah sakit lama di sebelahnya yang kami segera diubah suai dan membawa katil untuk menyiapkannya.

“Kami juga mengetahui dari China bahawa unit rawatan intensif mereka (ICU) merasa kewalahan – jadi, kami kemudian mengkaji ICU kami sendiri untuk melihat apa lagi yang dapat kami ubah menjadi ICU,” tambahnya.

Sementara itu, usaha dilakukan untuk mengoptimumkan kemampuan diagnostik di makmal awam dan swasta.

Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), cabang penyelidikan bioperubatan Kementerian Kesihatan, memulakan persiapan pada Januari.

Ketua unit virologi IMR Dr T. Ravindran mengatakan ia sudah memiliki kemampuan untuk mendiagnosis dan mengesan SARS, strain sebelumnya, tetapi pada awalnya tidak mengetahui apa yang dihadapinya hingga 11 Januari ketika para saintis China berkongsi urutan genomik koronavirus ini.

“Oleh itu, kami dapat mengaksesnya, dan berdasarkan itu kami berjaya mengoptimumkan perkhidmatan kami dengan merancang dan mengembangkan primer dan probe kami sendiri khusus untuk Covid-19.

“Reagen tiba pada 21 Januari, dan kami mengoptimumkan PCR masa nyata kami (reaksi berantai polimerase) pada hari itu sendiri,” katanya.

(Reagen adalah bahan atau sebatian yang ditambahkan untuk menyebabkan tindak balas kimia atau untuk menguji sama ada tindak balas berlaku.)

Dr Ravindran berkata, IMR juga memberi latihan kepada kemudahan kerajaan dan makmal kesihatan awam yang bermula 13 Januari.

Sementara itu, Dr Noor Hisham mengatakan tindak balas segera Malaysia terhadap pandemi Covid-19 sebahagiannya disebabkan oleh pengalamannya dalam menangani jangkitan masa lalu.

“Wabah ini telah membuat Malaysia lebih siap menghadapi situasi seperti itu, termasuk memiliki lebih banyak alat pemindai termal yang telah ditempatkan di semua pintu masuk ke negara ini, serta tindakannya dalam mengasingkan kes Covid-19 dan penempatan kes yang disyaki di bawah karantina, “Katanya.

Malaysia menaik taraf kemudahan kesihatan dan kapasiti diagnostik secara drastik pada bulan Februari, termasuk peningkatan kapasiti makmal diagnostik sebanyak 86%, kenaikan kapasiti tempat tidur rawatan kritikal 89%, dan peningkatan 49% jumlah ventilator yang tersedia (dari 526 hingga 1.034 unit), katanya kata.

Pihak berkuasa juga menggerakkan 10 makmal universiti, dan juga makmal tambahan di Institut Genom Malaysia, sehingga kapasiti diagnostik meningkat dari enam makmal awal menjadi 43 makmal pada saat penulisan.

Kd: The Star

Inspirasi Menarik: Life Is Full Of Ups And Down

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: