Pengangkutan Awam Diberi Lampu Hijau Untuk Kapasiti Penuh Sekali Lagi

Penumpang diminta untuk mendaftarkan diri untuk tujuan penelusuran kenalan sekiranya berlaku jangkitan.

PUTRAJAYA: Pemerintah telah memberi lampu hijau agar pengangkutan awam dapat beroperasi dengan kapasitas penuh sekali lagi walaupun langkah-langkah keselamatan seperti pemeriksaan suhu dan pemakaian topeng muka masih akan diberlakukan.

Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob berkata perkhidmatan seperti bas ekspres dan syarikat penerbangan tidak perlu lagi beroperasi pada separuh kapasiti walaupun penumpang diminta untuk mendaftar diri sama ada secara manual atau melalui aplikasi MySejahtera untuk mengesan kenalan sekiranya berlaku jangkitan.

Dia juga mengatakan carpooling untuk kereta persendirian akan dibenarkan walaupun had akan tetap ada pada jumlah penumpang yang dibenarkan dalam kenderaan pada satu-satu masa.

Begitu juga, perkhidmatan e-hailing juga dapat membawa lebih banyak penumpang dan, seperti dengan bas ekspres, tidak lagi dibatasi pada waktu operasi yang terhad.

Untuk bas ekspres, Ismail berkata pengusaha bas perlu memeriksa suhu penumpang sebelum menaiki dan menyediakan topeng muka bagi mereka yang tidak.

Bercakap pada taklimat hariannya mengenai keadaan Covid-19 di sini, dia berkata bas juga mesti dibersihkan selepas setiap perjalanan.

Dari segi pengangkutan awam, katanya, penumpang yang berdiri mesti menjaga langkah jarak sosial dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) lain seperti memakai topeng dan menggunakan pembersih tangan. Mereka juga mesti memuat turun aplikasi MySejahtera.

Mengenai perkhidmatan e-hailing, katanya penumpang dan pemandu perlu memakai topeng setiap saat, dengan penggunaan pembayaran tanpa tunai dan aplikasi MySejahtera digalakkan.

Dia mengatakan bahawa sementara perjalanan kereta api akan dibenarkan, dengan rumah tangga yang berbeza dibenarkan untuk berkongsi kenderaan yang sama, jumlah penumpang masih terhad kepada kapasiti kenderaan yang dimaksudkan.

“Setiap orang juga mesti memakai topeng muka di dalam kereta,” katanya.

Dia juga mengatakan terdapat lonjakan pelancong antara negara sejak sekatan dilonggarkan semalam, dengan lebih banyak orang dijangka kembali ke kota asal mereka.

“Jumlah kenderaan di jalan raya semakin meningkat,” katanya. “Baru semalam, jumlah kenderaan di lebuh raya PLUS meningkat dari 1.2 juta sehari sebelumnya kepada 2.04 juta – peningkatan hampir 100%.”

Katanya, pihak berkuasa akan terus memantau keadaan dan melakukan pemeriksaan di perhentian R&R di lebuh raya untuk memastikan pematuhan terhadap SOP.

Kd: Pemberita FMT-11 Jun 2020 2:48 PTG

Video Menarik: Taman Tema Air Samariang Kuching Sarawak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: