Malaysia Airlines Mendedahkan Mengapa Tiket Penerbangan Berharga Lebih Tinggi Daripada Biasa

Dengan perjalanan antara negeri yang sekarang dibenarkan semasa PKPP, banyak yang mendapati bahawa tiket udara lebih mahal berbanding dengan tempoh pra-PKP. Malaysia Airlines telah menjelaskan bahawa kenaikan harga tiket udara baru-baru ini disebabkan oleh faktor muatan yang berkurang untuk kebanyakan penerbangannya.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan kepada Malay Mail, Malaysia Airlines berkongsi bahawa syarikat penerbangan mendorong pengoptimuman tambang berdasarkan kapasiti dan permintaan yang ada. Mereka menambah bahawa tambang semasa mencerminkan faktor muatan purata semasa yang kurang dari 40% untuk kebanyakan penerbangan.

Malaysia Airlines telah mengumumkan pada bulan Mei bahawa ia mematuhi peraturan yang telah diwartakan oleh Kerajaan Persekutuan Malaysia untuk memastikan jarak sosial. Sebagai sebahagian daripada SOP, sebarang pengangkutan awam darat, laut atau udara hanya dibenarkan membawa tidak lebih dari separuh daripada jumlah maksimum penumpang untuk setiap perjalanan. Ini juga termasuk memastikan tempat duduk kosong antara penumpang. Polisi ini juga berlaku untuk Firefly dan MASWings.

Malaysia Airlines mengatakan bahawa pihaknya mengalu-alukan penghapusan jarak sosial kerana syarikat penerbangan ingin dapat harga tambang dengan lebih kompetitif untuk kepentingan pelanggan sambil mengimbangi keperluan untuk menampung kos operasi penerbangan.

Penerbangan antara Malaysia Barat dan Timur boleh berharga lebih dari RM2,000. Pada masa penulisan, tiket pergi balik untuk penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Miri akan mencecah RM2,238.34 di Malaysia Airlines.

Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah berkongsi bahawa kerajaan menyedari kebimbangan yang ditimbulkan oleh orang ramai dan Kementerian Pengangkutan sedang berbincang dengan syarikat penerbangan untuk berusaha menyelesaikan masalah tiket penerbangan mahal untuk perjalanan domestik terutama ke Sabah dan Sarawak.

Video: Temubual Bersama CEO Qatar Airways

Kenaikan harga tidak hanya terhad kepada syarikat penerbangan di Malaysia. Ketua Pegawai Eksekutif Qatar Airways Akbar Al Baker baru-baru ini menyatakan bahawa setiap orang harus membayar lebih banyak untuk perjalanan dan itu bergantung pada seberapa baik kita pulih dari wabak tersebut. Itu sangat bergantung pada jumlah penumpang yang dibenarkan dalam setiap penerbangan. Sekiranya pengawal selia memerlukan jarak sosial, itu bergantung pada bagaimana jarak sosial diatur dan itu akan mempengaruhi kadar kenaikan harga.

Walaupun kabin kelas perniagaan premium mereka menawarkan pengasingan yang lebih besar, dia mengatakan bahawa jarak sosial sangat mencabar untuk tempat duduk ekonomi di pesawat terbang. Dia mengatakan peraturan jarak jauh memberi kesan besar pada kos operasi syarikat penerbangan.

Dengan peraturan satu tempat duduk kosong, faktor beban dikurangkan menjadi 50%. Sekiranya mereka melakukan jarak yang lebih ketat dengan membiarkan barisan kosong di belakang penumpang, syarikat penerbangan hanya akan membawa 30% dari jumlah kapasiti pesawat. Dengan pengaturan ini, Qatar Airways perlu menaikkan tambang lebih dari 300% untuk menampung kos operasinya dan sangat sukar dicapai.

Kd: ALEXANDER WONG 11:16 PM, 10 JUN 2020

Inspirasi Menarik: How You Do One Thing You Do Everything

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: